tm_logo.jpg

Feedek

Igyekeztem utána olvasni a dolgoknak és a személyes tapasztalataimmal fűszerezni. Ugyanakkor még csak egy hónapja vagyok itt, így nem ígérem, hogy teljesen objektív és igaz a kép, amit lefestek.

Földrajz

rels_us_map_texas.gifTexas közvetlenül határos Mexikóval, sőt, egy ideig Mexikóhoz tartozott. Aztán majdnem egy évtizedig független államként létezett, míg 1845-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz. A második legnagyobb, és a második legnépesebb állam. Területe 692 622 km2, azaz Magyarországnál hét és félszer nagyobb.

Több éghajlati zóna határán fekszik, ezért nem lehet egységesen leírni az időjárását, vagy a növény, ill. állatvilágát, elég változatos. A helyiek a négy égtáj szerint tagolják. Én Murchison és Brownsboro közelében lakom, ami Kelet Texas-ban van. Ez leginkább az olajvidéknek számító rész, tényleg olyan, mint amit Dallas c. sorozatban látni, már ami a farmokat illeti. Dallas két órányira, Houston (a legnagyobb városa) és Austin (a fővárosa) négy órányira van tőlünk.

Gazdaság

531877-exxonmobil-to-extract-additional-oil-from-west-texas-field.2-lg.jpgAz olajkitermelésnek és a mezőgazdaságnak hála gazdaságilag az egyik legerősebb állam. Sok a munkalehetőség, alacsonyabbak az adók, az ingatlanárak. Nagyon sok a mexikói, többségük valószínűleg illegálisan van itt és nagyon olcsón dolgozik. Vicki szerint nélkülük nem is tudna az állam így működni. Lehet, hogy így van, mert simán járnak a gyerekeik iskolába, vagy válthatnak ki jogsit, és csak ha a bevándorlásiak rájuk találnak, akkor toloncolják ki őket. Mexikóban állítólag nagyon rosszak a körülmények, így sokan mindenüket felteszik és átjönnek a zöld határon. A nyelvet viszont sokan nem tanulják meg, ezért szinte mindenhol minden spanyolul is ki van írva, még a termékeken is.

Más népcsoportok is előszeretettel jönnek, például a manikűr-pedikűr-műköröm-kozmetika vonalon többnyire vietnámiak csinálnak szalonokat, de ez más államokban is jellemző. Ők is alig beszélnek angolul, vagy a saját nyelvük dallamával, ami szinte érthetetlen, legalábbis nekem.

Időjárás

Kelet Texas-ra a nedves szubtrópusi éghajlat a jellemző, azaz forró száraz nyár, enyhe, esős tél. Van itt egy mondás: „Ha nem tetszik az időjárás, csak várj öt percet!” Mondjuk aki ezt mondta, az se járt még Angliában. De tény, hogy fura és az időjárás. Engem inkább az lep meg, hogy van, hogy éjszaka ezerrel fűteni kell, napközben meg a klímát kell(ene) bekapcsolni. De nem mindig ilyen nagy a nappali-éjszakai ingadozás, van, hogy éjszaka is meleg van. Állítólag keleten több az eső, de egyelőre nekem nem úgy tűnik. Egy hónapja vagyok itt és kétszer esett komolyabban, pedig ősz van, vagy mi.  De nem mondhatnám, hogy hiányzik a hideg, nyúlós, magyar időjárás. Élvezem a 20 fok körüli napsütéses napokat. Néha még most is túl meleg van, asszem a nyarat nem fogom jól viselni….

Állítólag gyakran van nagy villámlással, dörgéssel járó vihar (amit a lovak nem nagyon szeretnek). Tornádóból is itt van a legtöbb az Államokban, a tavaszi-nyári időszakban, de szerencsére nem kifejezetten keleten, ahol mi vagyunk, inkább északon.

Emberek

A texasiak ma többnyire republikánus szavazók. A mostani elnökválasztáson Obama ellenfele, Romney nyerte az államot. Ez azt jelenti, hogy inkább konzervatív gondolkodásúak, amit már én is tapasztaltam. Az itteniek elmondása alapján, itt a legkedvesebbek az emberek, míg egyes államokban (pl. California) sokkal pökhendibbek, lenézőbbek.

texas-two-step-dance.s600x600.jpgA farmer és cowboy csizma/kalap bárhova hordható, sehol nem számít illetlen viseletnek. Mindegy, hogy valaki üzletember, vagy a mezőgazdaságban dolgozik. A csizmához extra hosszú farmert szoktak hordani, ami harmonikázik a lábukon, hogy amikor a lovon ülnek, akkor se lógjon ki túl sok a csizmából. És az akkor is elvárás, ha csak divatból hordanak csizmát.

Az állam zászlója sok helyen ki van téve, az amerikai Texas_Flag.jpgzászlóval együtt, büszkék a hovatartozásukra és ennek itt nincs olyan elferdített jelentése, mint nálunk. :( Texas-t „Lone Star State”-nek, azaz a Magányos/Egyedüli Csillag Államának hívják. Ezt a nevet akkor kapta, amikor önálló állam volt. A zászlajában is egy csillag van, ami mindenhol visszaköszön, kapukon, falakon, díszeken.

A western stílus nagyon tetszik nekem. A természetes anyagok, az állatos képek és a tűzrakók, kandallók amúgy is közel állnak hozzám. Szeretik a rusztikus dolgokat, annyira, hogy sok mesterségesen rusztikusnak gyártott termék is van, ezek kicsit bóvlik szerintem.

Az állam jelképe még az úgynevezett "Longhorns", azaz egy olyan szarvasmarha féle, aminek hosszú a szarva. A szarvak is mindenhol jelen vannak. (Vajon nálunk is ennyire mindenhol ott van a paprika, a kalocsai minta, a gulyás és a többi, csak már nem vesszük észre?)

texas-longhorns-3-logo.jpg     Esser V-cow.jpg

Érdekes az emberek sokfélesége. Van sok egyszerű mezőgazdaságból élő ember és sok a milliomos, vagy legalábbis jómódú is. Itt a farmvidéken nincs is nagy különbség a megjelenésükben, bár lehet még avatatlan a szemem. :)

DSC06939.JPGVoltunk egyik este egy helyi kis városban vacsizni és mulatni, hát az tényleg totál olyan volt, mint a filmeken. A lányok is általában söröznek. Mókás volt, mikor páran előkapták a sörös üvegre a hidegen tartó tokot a táskájukból. :) Sok helyen élőzene, természetesen country. A kisváros maga olyan, mintha egy vadnyugati filmből maradt volna meg. Éppen karaoke est volt az egyik helyen, csütörtök este. Sok 50-60 éves ember is volt, mindenki énekelt, táncolt. Voltak olyan western táncok, amikor mindenki ugyanazt a koreográfiát nyomta, én is beálltam kicsit, mókás volt. A páros tánc pedig tényleg olyan, mint amit a filmekben láttunk hasonló vidékekről. :)

Kicsit elszomorodtam, mikor arra gondoltam, hogy otthon mennyire más a helyzet, az idősebb emberek nagy része nem engedheti meg ezt magának. Akkor este fogott el először az az érzés is, hogy nagyon messze vagyok az otthontól. De szerencsére annyira jó társaságba csöppentem, hogy nem érzem magam egyedül igazán.

Sok a vadállat és a jószágokat meg kell védeni, ezért a vadászat itt nagyon nagy divat. Talán emiatt lett teljesen általános a fegyverhasználat is. Nincs annyira engedélyhez kötve, mint nálunk. A legtöbb gyerek 8-10 évesen megkapja első fegyverét és családi hagyomány, hogy apu elviszi vadászni őket. Nyilván nem mindenkinél, de sokaknál. Egyszer voltunk agyaggalambra lőni, akkor éreztem igazán ezt. Nem nagyon oktattak, csak odaraktak. Nem is bírtam, olyan hangos volt és a puska jó nagyot rúg. Nekik ez olyan volt, mint nekünk felszállni a metróra a Deákon.

Ugyanakkor a többség itt nagyon vallásos. Vasárnaponként templomba járnak, evés előtt imát mondanak és sokszor említik Istent. Az udvariasság is állítólag nagyobb elvárás, mint máshol. Itt szokás mondani, hogy M'am, Sir (asszonyom, uram).

21BFA8D8WDL.jpgAz állam egyik mottója, amit minden ajándéktárgyon meg lehet venni: „Don’t mess with Texas” azaz „Na packázz Texas-sal”. A másik:

„Everything is huge in Texas” azaz „Texasban minden óriási”

És tényleg. Hatalmas földek, hosszú utak, batár nagy autók, tehenek, lovak, nagy díszek a falakon és a ruhákon, nagy adag kaják, óriási csomagolású élelmiszerek, hatalmas kalapok. Az üdítős poharak is mind 7 dl-nél kezdődnek. De láttam már hatalmas pókot is. (Az állatokról nemsokára egy külön bejegyzésben írok.) Arra gondoltam, hogy ezzel a címmel majd csinálok egy fotóalbumot a blogba, mert a képek beszédesebbek. El is kezdem gyűjteni őket…

A bejegyzés trackback címe:

https://norcsii.blog.hu/api/trackback/id/tr564903749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EmelPéter 2012.11.13. 07:45:45

Már amerikásan gondolkodsz. A távolságot nem kilométerben méred, hanem pl. azt írod, hogy Dallas 2 órára van.
Várjuk a további híreket!

nonamemem 2012.11.13. 08:57:39

Olyan jó értelmes dolgokat olvasni Texasról. Nagyon szimpi hely így olvasásra. Várjuk a folytatást!
Címkék: Amerika Texas
süti beállítások módosítása