tm_logo.jpg

Feedek

Na nem pont arra gondolok, hogy emberekkel direkt bunkón viselkedem :) , inkább amolyan egészségügyi nyomozásba fogtam. Van néhány dolog, aminek szeretnék a végére járni. Például Pákó folyamatos fülproblémája, Peru talpának szétnyalása és viselkedésének egészségügyi háttere. Az allergiáról is próbálok minél többet megtudni, hogy az mennyire van jelen és mi okozza.

Fehér kutyák lévén az allergia nem nagy meglepetés. Az allergiában az a legrosszabb, hogy eszméletlen sok dolog válthatja ki és nagyon sok féle tünete lehet. Így ember legyen a talpán, aki ezeknek a végére tud járni. Általában két irányból érdemes elindulni. Vagy az ember orvosi vizsgálatokkal szűréseket végez, vagy próbál a megfigyelés és kizárás elvével dolgozni.

A szűrés hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, ráadásul nagyon drága mulatság, így még viszonylag kevesen választják ezt a megközelítést. A kísérletezés annál gyakoribb. Itt az első kérdés, hogy folyamatos allergiás tünetek állnak-e fent, vagy valamihez (pl. az évszakok változásához, ételváltáshoz, utazáshoz) köthető-e a dolog. Ha időszakosan jelentkezik, akkor esélyes, hogy pollen allergia, ami ellen nehéz tenni, vagy mondjuk az úsztatásnál a vízben van valami, esetleg gyógyszerallergia, ezek ellen könnyebb.

A táplálékallergiát (vagy táplálék intoleranciát, aminek a tünetei hasonlók) nehezebb kiszűrni, pontosítani, viszont könnyebben kezelhető, hiszen csak mással kell etetni az állatot. Az állatorvosok rendszerint azt javasolják, hogy egy hipoallergén tápot adjunk az allergia-gyanús kutyának és az segít. A dolog azért nem ennyire egyszerű. Hogy mik a fő allergén eledelek, arról megint csak megoszlanak a vélemények. A csirkét hallani a legtöbbet, de ott sem maga a csirkehús, hanem a csirke táp okozza ezt. Máshol azt olvastam, hogy a tejfehérje és a gabonafélék glutén tartalma a fő bűnösök (sőt a csirketápban is ez okozza a gondot kutyáknak). Mit tehet az egyszeri gazdi? Mindegyiket kizárja. Eleve a génmanipulált, hormonnal dúsított, vagy egyéb módon „felspécizett” növényi és állati források kerülendőek (nekünk is, nemcsak a kutyának!). (Érdekes téma ez, hogy a tudomány hogyan tud segíteni a természetnek, ugyanakkor mégis iszonyatosan félelmetes és nagyon egészségtelen érzést kelt bennem. De ez egy másik írás alapja lesz majd. :) )

Én a tápoktól alapból is búcsút akartam venni, mert úgy érzem, hogy nagyon mesterséges és nem lehet olyan jó, mint a „valódi” eledel. De természetesen ez is megérne egy komolyabb vitát, amihez a tudásom kevés, inkább csak a megérzésemre alapozok. Én tehát a vadhús-rizs-zöldség kombónál kötöttem ki, kutyáim nagy örömére. Egy hónapja kapják ezt, két hónap körül kezdődik a kitisztulás. Igyekszem nagyon odafigyelni, hogy semmi mást ne kapjanak, csak joghurtot, túrót néha, de viszonylag keveset. Meglátjuk így hova jutunk. Még nincs egetverő változás, Peru még mindig szétnyalja a lábát, Pákó is folyton vakarja a fülét, sőt, a hasán nemrég megjelent kiütések sem akarnak elmúlni. De tisztában vagyok vele, hogy ezek feltehetően nem is táplálékallergiától vannak, illetve a szervezet tisztulása több időt vesz igénybe.

Pákónak annyira piros lett a hasa és annyira vakarta a fülét folyton, hogy múlt héten kértem neki egy szteroid injekciót, pedig nagyon gyógyszer ellenes vagyok. De már nagyon sajnáltam szegényt és azt akartam, hogy legyen néhány jobb napja, amikor semmi sem viszket. Éjszaka arra ébredtem, hogy valami zubog. A kutya állt a konyhában, három tócsa között, és folyt belőle a pisi. Látszott rajta, hogy zavarodott és nem érti ő se, mi van. A következő három napban rengeteget ivott és rengeteget pisilt, nem tudta teljesen kontrollálni a dolgokat, úgyhogy nehéz éjszakák voltak, sok futással. :)

Most kaptam egy szteroidos kenőcsöt a dokitól, amivel kenegetnem kell Pákó fülét. Nem akarom elkiabálni, de kb. két kenegetés után tök elmúlt a fülvakarása (kopp-kopp-kopp). Lehet még a szteroid injekció hatása is benne van, mindenesetre végre történt valami pozitív fejlemény, jó lenne tünetmentesnek maradni, a lehető legkevesebb mesterséges dologgal, gyógyszerrel.

Peru tappancs-nyalása is egy rejtély. (Ahogy hallom, ez más kutyáknál is előfordul.) Hol egyiket, hol másikat nyalja sebesre-gennyesre, aztán meg persze sántít. Emiatt alig tudom most mozgatni, sok őrző-védőről hiányzunk és a frizbik is porosodnak a kocsiban. Egyszer már kenegettem neki neogranormon kenőccsel, ami segített gyorsabban gyógyulni, de a megelőzést kéne kitalálni. Az látszik, hogy valami irritálja a kutya bőrét, néha a szeme körül is pirosabb és a pofája alját is vakarja. Azt találtam ki, hogy kamillás babahintőporral szórom be azt a tappancsát, amelyik éppen érzékeny. Az nyugtatja a bőrt, segít regenerálódni, felitatja a nedvességet. Remélem beválik! Azzal még tudnék együtt élni, hogy néha púderezem a lábát.

DSC06510.JPGDSC06512.JPG1. kép: Peru mellső lábai - már itt is látszik a piros elszíneződés, ami a nyalogatástól van

2. kép: Peru jobb elsője alulról, ez most az aktuális sántikálás tárgya. A seb ugyan nem látszik, de az elszíneződés nagyon is.

DSC06514.JPGDSC06515.JPG3. kép: Peru bal elsője alulról.

4. kép: Viszonyításképpen Peru hátsó talpa alulról, ez egészséges

A másik téma Peru viselkedése. Erről is írtam már korábban. Pöpi egy elég érzékeny, instabil kutya, aki ugyanakkor nagyon kíváncsi és mindenhez oda akar menni, amit nem ért, ahhoz pláne. És mindennek tetejében, ha valamit nem tud hova tenni, akkor arra morgással, borzolással, ugatással reagál. Az is tipikus, hogy szeret közel lenni hozzám, vagy Pákóhoz.

Kutyasulis körökben mi mindig a nevelésre, a gazdira vezetjük vissza a dolgokat, de egyre több olyan kutyával találkozunk, ahol egészségügyi gondok is erősen befolyásolják a kutya viselkedését. Előadásokon hallottam már olyan betegségről, ami kiszámíthatatlan agressziós rohamokat okoz kutyáknál, de meséltek már agydaganatos kutyáról is, aki szintén érthetetlenül viselkedett. Olyasmi kutyákat, mint Peru, akik magas energiaszinttel élnek, „vibrálnak”, nehezen nyugszanak meg, szeretnek a gazdihoz közel lenni és nem tudnak kezelni magas ingerszinteket, elég sokat látok sajnos. Ezeknél a kutyáknál egyik napról a másikra jöhet az epilepszia, nagy rá az esély.

Mindig is úgy tartottam, hogy Peru idegrendszere nem teljesen egészséges, kiegyensúlyozott. De jó lenne tudni, hogy vajon mi okozza ezt és főleg, tudok-e erre hatni? Nem várnám meg míg idősebb korában sorban jönnek a gondok meglepetésszerűen. Találkozót kértem egy ismerős állatorvostól, akinek van már tapasztalata hasonló kérdésekben. Megmutattam neki azt a videót, ahol Peru egy autót ugat halálra rémülve és nem tud kioldódni. A videó alapján azt mondta, hogy szinte biztos, hogy van valami egészségügyi dolog a hátterében, de készüljek fel rá, hogy lehet semmire sem jutunk, nem biztos, hogy bármi is kiderül.

IMAG0599.jpgAz első, amit ilyen esetekben vizsgálnak, az a látás. Logikus, ha a kutya nem észleli jól a külvilágot, nyilván félelmetesnek találhat egyes dolgokat. Amúgy is hajlamos a fura alakú dolgokra óvatosan reagálni, mint pl. egy kivágott fa halom, egy bukósisakos ember, egy szobor, stb. Ugyanakkor nem tűnt fel, hogy ne látna jól, de lehet ez olyan retina gond is, ami a mindennapokban nem tűnne fel. Túl vagyunk a vizsgálaton, a szemével és a látásával minden rendben van. (a képen éppen vérnyomást mér a dokinéni)

Csináltattam egy vérvizsgálatot is éhgyomorra, mert a vércukorszint is okozhat furaságokat, illetve abból kiderülhet sok más is, a pajzsmirigy működése, vagy bármilyen nagyon eltolódott adat utalhat valamire. De nem volt ilyen, a véreredményekkel is minden rendben.

Ami még szóba jöhet, egy MR vagy CT a kutya agyáról, ugyanis lehet ott daganat, vagy egy nem teljesen kifejlődött szerv, vagy egy túlzott nyomás a sok folyadék által, stb. Ez a vizsgálat nem két fillér, és elég nagy az esélye, hogy nem derül ki belőle semmi, úgyhogy ezt most passzoljuk.

Én úgy látom, hogy a kutyának egyértelműen vannak jobb és rosszabb időszakai. Jó lenne naplózni ezeket pár más adattal (hőmérséklet, front, stb.)

Olyasmire is gondoltam, hogy mi van, ha valami tápanyag hiányzik neki, ahogy pl. embernél a magnézium hiány miatt görcsölhetnek az izmaink és könnyebben leszünk stresszesek, de ilyen megerősítést, infót nem kaptam senkitől.

Sokkal tehát nem lettem okosabb, de már jobban rááll a szemem ezekre a dolgokra, hátha sikerül felfedeznem összefüggéseket a háttérben, vagy kapok jó tippeket másoktól...

A bejegyzés trackback címe:

https://norcsii.blog.hu/api/trackback/id/tr114708254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Császár Vera 2012.12.19. 00:00:28

Kedves Nóra!
Az én argentin dogom baromi édes,aranyos,imád minden 2- és négylábút,halálra nyalogat és ugrál bárkit,odavan ha foglalkoznak vele!Most 9 hónapos,szuka!De ezt már nagyon kicsi korától elkezdte,ha valami olyat hallott ami számára ismeretlen volt,nem tudta honnan ered a hang,abban a pillanatban "felállt"
és borzolt,ugatott,morgott!Ez mit sem változott!Pl:kiscsirkék csipogtak az ólban,nem látta,csak hallotta őket,vagy fakopáncs a fán kopácsolt,rögtön fölállt védeni!De ha este sétálunk,és elmennénk egy tábla mellett,baromira zavarja,pl ha emberforma van rajta,és csak ha hivom,és látja hogy én sem félek,minden rendben,akkor jön!Ha kocsiban van,és ott érzékel valakit,aki számára valamiért,számomra megfejthetetlen okból,nem okés,akkor borzol,morog,ugat!Ha idegen ment el az ablak alatt,4 hónaposan pattant mindig harcra készen!Itt mindig leállitottam,határozottan,nem durván,de jelezve,hogy ez nem kivánatos viselkedés,úgyhogy ezt már nem csinálja!Az összes ilyen szituációnál igazából mindig leállitom,határozottan,de nyugodtan,ez segit!Rávezetem a kutyát,hogy meg tudom védeni magam,ez nem az ő dolga,meg őt is,ez sem az ő feladatköre!El is hagyta már egy csomó szituációban,de néha még ma is olyan dolgoknak áll fel,hogy csak csóválom a fejem!Az én kutyám kiegyensúlyozott, életvidám,barátságos,kenyérre lehet kenni,nem hinném hogy pszichés okai lennének,egyszerűen a vérében van a védés,de az extra adagban,és ha bármi fenyegetést érzékel,ami számára az,dogó módra rögtön harcra kész,hogy megvédje a szeretteit!Az én feladatom,hogy levegyem ezt a terhet a válláról,átvállaljam,és úgy látom,bizik is bennem,úgyhogy lassan jó úton haladunk!Bár azon én is elgondolkodtam,hogy talán a látásával lehet valami,hogy sötétben talán máshogy érzékel dolgokat!Mert lehet hogy még vicces is lehet,ahogy a 4 hónapos kiskutya "feláll",és harcra kész,de nekem nem volt annyira az,amikor elképzeltem,vajon milyen lesz ez 1 éves korára,meg az ember minden reggel egy harcra kész,morgó,ugató kiskutyára ébred,aki lesz azért egy cseppet nagyobbacska is!Az allergiáról,én csak bárányos-rizses táppal etetem,olyannal,amiben tényleg csak bárányhús van,semmilyen más nincsen,és a kezdeti allergiás tünetei azóta teljesen megszűntek!
Kitartást,és sok sikert a munkádhoz,mi fanatikus klikkeresek lettünk,a sulitokkal meg a könyveddel inditottam! :)
Címkék: láb egészség allergia Pákó Peru
süti beállítások módosítása